کوبه (در) ( عکس در قدیمی ایرانی )
کلون دربی قدیمی ، کاشان (در قدیمی )
An Old Knocker, Kashan
در چوبی ، انواع دربهای دولنگه ( دو لته ) فدیمی
درب سبک قدیم
در قدیمی روستیک
کوبه ها و راز های در های ایران
عکس از (چهار راه سرچشمه)
کوبه
کوبه وسیله ای خاص و زیبا در معماری ایران زمین .
کوبه وسیلهای فلزی است که بر در خانه روی صفحهای فلزی به نام پولک نصب میشود و با کوبش آن بر گل میخ میتوان صاحب خانه را از وجود شخصی در پشت در آگاه کرد.
کوبه وسیلهای است که روی شی دیگری کوبیده میشود که با توجه به شکل و اندازه کوبه و شیئ مضروب ، آهنگ ضربات تغییر خواهد کرد.
کوبه ها ابتدا از آهن و بعدها از برنج ساخته شد.
نمونه کوبه های آهنی قدیمی برجای مانده حدودا مربوط به 350 سال پیش است ولی تاریخ استفاده از کوبه های برنجی برای در منازل مربوط به 50 سال پیش میشود قدیمیترین کوبه های برنجی را میتوان بر در ورودی مدرسه ی ابراهیم خان در کرمان و مدرسه ی آقابزرگ در کاشان مشاهده کرد.
عکس ورودی مدرسه ابراهیم خان
کوبه اثری خاص در هنر ایران است چرا که به دلیل وجودد پارهای عوامل جغرافیایی، اجتماعی،مذهبی و گاهی سیاسی،در برخی نقاط ایران،شکل معماری سنتی و درونگرای ایران،وجود چنین وسیلهای را طلب میکرده و از آن عنصری ضروری و لازم در زندگی پدید آورده است.
همانطور که میدانید بخش بزرگی از سرزمین ایران دارای آب و هوایی گرم و خشک با بارندگی کم،همراه با طوفانهای شن و آفتابهای سوزان است.معماران ایرانی منطقه با شناخت صحیح از ویژگیهای آب هوایی باید محیط امن و دلپذیری را برای اهل خانه فراهم میساختند.
با توجه به محیط گرم و خشک اطراف و بافت متراکم فاقد فضای سبز عمومی،حیاط داخلی مناسب برای ایجاد یک باغ کوچک و حوض و جویهای آب بود که این مجموعه فضای وسیعی را بین ورودی خانه و محل اسکان خانواده به وجود میآورد.ایجاد چنین معماری که با محیط بسته و دیوارهای بلند عملی میشده در شکلگیری اولیه خانه های درونگرا نقش بسزایی داشته است.
علاوه بر داشتن محیطی سبز در اطراف خانه،عوامل فرهنگی و بحث دور نگاه داشتن حریم مقدس خانواده از دید اغیار،بحثی است که در دوره اسلامی در مناطق خاصی در ایران اهمیت بیشتری یافت.هرچند که تاریخ پیدایش خانههای درونگرا به پیش از اسلام میرسد ولی در دوره اسلامی ارج نهاده و تقدس بخشیدن به اعضای خانواده،معماران را به رعایت برخی نکات ترغیب کرد.
طراحی این حریم به اشکال مختلف در یک جا چند حیاط(اندرونی و بیرونی) صورت گرفته است.محارمی که در چنین خانه هایی زندگی میکردند علاوه بر حضور فردی در پشت در باید از جنسیت او نیز آگاهی می یافتند.کوبه وسیله ای ضروری همه خانهها بوده است.با پژواک صدای دق الباب که در راهروی بدون پنجرهی ورودی بنا می پیچید،کسی از اهل خانه برای گشودن در پیشقدم می شد.
در تمامی مناطق گرم و خشک ایران استفاده از کوبه مرسوم بود ولی چگونگی ساخت و تزیین آن در هرشهر متفاوت بوده است.
شکل و فرم کوبه و کلون
شکل کوبه ها گاهی به حدی هنرمندان ساخته شده که میتوان آن را اثری منحصربه فرد دانست و گاه هر کوبه وجه مشخصه خانه یا خانواده ای محسوب می شده است.
کوبه ها چگونه ساخته میشوند ؟
عکس سمت راست کوبه زنانه و سمت چپ کوبه بزرگتر با صدای بم ، کوبه مردانه است . فن و هنر ایران زمین
در ساختن کوبه ها ابتدا قطعه آهنی را در کوره گداخته و با گیره مخصوص آن را از کوره بیرون و سپس قطعه را روی سندان گذاشته و با چکش کاری آن را به شکل مورد نظر در می آوردند . در پایان سوهان زدن یا قلمزنی و حکاکی روی آن انجام میشد . با توجه به تزئینات روی کوبه و سایر الصاقات فلزی درها به نظر میرسد که یا چیلانگران در کار قلمزنی تبحری پیدا کرده بودند و یا از اسناد قلمزنی می خواستند تا تولیدات آنان را با نقوش ساده بیاراید که همین خصوصیت سبب تنوع در این آثار شده است.حتی در سادهترین کوبه که به نظر می رسد به صورت انبوه تولید شده است، دو کوبه کاملا یکسان نمی توان یافت.
انواع کوبه
کوبه ها در تزیین ، وزن و طنین با یکدیگر تفاوت دارند.
معمولا کوبه های مدارس و اماکن متبرکه دارای تزیینات مفصل تر از کوبه های منازل است.
عکس : درب چوبی طرح در قدیمی
کوبه ها معمولا به دو نوع اصلی ساخته می شود . کوبه هایی که به صورت حلقه و با صدای زیر ساخته شده و مخصوص خانم ها است و کوبه ای دیگری که به آن چکش میگویند و صدای بم دارد و مخصوص آقایان می باشد مشخص است که کوبه ها معمولا به صورت جفت بر روی دو لنگه در نصب میشود.
به نظر می رسد کوبه مخصوص آقایان روی لته در سمت چپ و کوبه مخصوص خانمها روی لته در سمت را نصب میشود. (( (لَ تُِ) (اِ.) 1 - تکه پارچة کهنه . 2 - تخته های مستطیلی که در بعضی نقاط گیلان و مازندران به جای سفال پشت بام به کار برند لنگه در. ))
لازم به ذکر است که اینگونه قراگیری کوبه های در ثابت نبوده و در مواردی که در ورودی به مکان موردنظر به نوعی مخصوص به خانم ها باشد مانند در مطبخ خانه ، محل کوبه ها تغییر می کند.
کوبه ها دارای تزیینات بسیار متفاوتی است . کوبه های حلقوی به اشکال مختلف مانند قلب ، سرترنج ، نعل و سیب ساخته میشدند .
علاوه بر ان بر روی کوبه ها قلمزنی و حکاکی های زیبایی به جهت زیباسازی در انجام می شد که این کار توسط زمودگری و چلنگر ها به اجرا در می اید .
درب چوبی ، قفل قدیمی ، چفت و بست درب قدیمی
یراق و انواع گل میخ قدیمی کارگاه فن و هنر ایران زمین
عکسهایی از کارگاه هنر و معماری ، فن و هنر ایران زمین
گالری عکس و تصاویر یراق الات قدیمه و انواع گل میخ قدیمی کارگاه فن و هنر ایران زمین
در معماری ساختمان های قدیمی خانه های یزد در چوبی با گل میخ های آهنی وکوبه های سنتی وجود دارد.
لگو سایت گروه فن و هنر ایران زمین - www.woodash.ir
رنگ فیروزه ای متمایل به سبز معروف به سبز آبی
قاب عکس ساخته شده به سبک قدیمی ، روستیک ، استفاده از تنه و شاخه خشک درختان بجهت ایجاد حس مجاورت با طبیعت
منابع :
گرداوری و ویرایش گروه فن و هنر ایران زمین
ویکی پدیا
http://www.noormags.com
«چفت» هر لته در بالا به یک یا دو رشته زنجیر ظریف مجهز شده که ته آن با قبه ای روی پولک به لته و سر آن با سرچفتی مادگی دار به چهارچوب بسته می شود.
چفت و بست در قدیمی
گرداوری گروه فن و هنر ایران زمین
طراح و مجری سازه های سنتی ( درب قدیمی ، پنجره ارسی ، صندوقچه قدیمی ، کمد و میز و صندلی و مبلمان سنتی )
منبع : گالری عکس