سریشم سرد یا چسب چوب
نوع دیگری از سریشم که به چسب سرد یا چسب چوب شهرت دارد و گاهی نیز با عنوان سریشم از آن نام می برند محصولی کارخانه ای است.
این چسب به وسیله شیر و آهک ساخته می شود.
شیوه ی تهیه آن به این صورت است که ابتدا شیر را (مانند ساختن پنیر) مایه میزنند. و بعد از سفت شدن نسبی و قبل از آنکه به صورت پنیر در آید در آب می شویند تا از هرگونه ماده اسیدی پاک شود.
سپس زیر فشار قرار می دهند. تا آب آن کاملاً گرفته شود. در مرحله بعد ماده حاصله را روی صفحه ای هموار و به وسیله غلتکی چوبی، آنقدر مالش میدهند تا کاما نرم شود و هیچ حبابی داخل آن باقی نماند.
سپس مقداری آهک نرم شده و آب را به نسبت مساوی و به تدریج به آن می افزایندتا به صورت مایعی شیری رنگ در آید و همزمان با افزودن پودر آهک و آب با کمک همزن و پاروهای چوبی آن را می زنند تا هم کاملاً مخلوط شود و هم قوام بیاید و مدتی آنرا در مجاورت هوای آزاد قرار میدهند تا خود را بگیرد، موقعی که غلظت آن به حد کافی رسید و قابلیت کشش پیدا کرد آن را در داخل ظرفهای پلاستیکی ریخته و مورد مصرف قرار می دهند.
این نوع سریشم دارای قدرت اتصال فوق العاده زیادی است و در برابر رطوبت مقاومت خوبی دارد، ولی دیر خشک می شود و قطعات به هم چسبیده شده باید مدت زیادی حدود 10تا12 ساعت در گیره بماند.
درباره بتونه چوب
بتونه چوب
به علت تفاوت در میزان تراکم بافت چوبها، باید بتونهٔ مناسب را از نظر درجهٔ رقیقی برای چوبها به کار برد. چوبهایی که دارای بافت کمتراکم یا بافت باز هستند قابلیت جذب بتونههای خمیری سفت را دارند. در این مورد میتوان از چوب درختهای ملچ، بلوط، زبانگنجشک و اوجا نام برد. در مقابل، برای بتونهکاری چوبهایی که دارای بافت متراکم و منفذهای ریز و فشرده هستند؛ مانند گردو، راش و افرا؛ باید از بتونهٔ رقیق استفاده کرد.
بتونهٔ سرچوب
بتونه چوب با سایر بتونه ها در مواد تشکیل دهنده فرق دارد.ودر تهیهٔ بتونهٔ سَرچوب از مخلوط خاک اره و چسب چوب (سریشم سفید یا چسب سرد نجاری) استفاده میشود. خاک ارهای که برای تهیهٔ این بتونه مورد استفاده قرار میگیرد، باید از جنس چوب خام بتونه شونده باشد؛ و نمیباید از گردههای راهچوب یا گردههای راهپود انتخاب شود چرا که در سنبادهکاری در راه چوب، خاک اره به صورت گرده نبوده و در واقع الیاف جدا شده از چوب است که اگر در ساخت بتونه استفاده شود، پس از ترکیب با چسب چوب به حالت متورم و بادکرده درخواهد آمد. در نتیجه خاک اره باید از گردههای سر ِ چوب تهیه شود که ریزتر بوده و در واقع الیاف خرد شده از چوب هستند. نام دیگر بتونهٔ سَرچوب، بتونهٔ سریشُمی است. ف کاربرد این بتونه در پر کردن زدگیهای بزرگ و داخل سوراخهای بزرگ، مانند سوراخ پیچ یا میخ است و بیشتر در کارهایی استفاده میشود که خودرنگ نبوده و نقشها و طرحهای روی چوب را نمایان نمیکند.
منبع 1 : ویکی پدیا
منبع 2 : وبلاگ
منبع 3 : فن و هنر ایران زمین