وبسایت گروه سوناسازان Art Persian building sauna فن و هنر ایران زمین www.healthsauna.ir
 
 
WWW.HEALTHSAUNA.IR
پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، به سایت گروه سوناسازان خوش آمدید جهت تماس با ما به شماره 09123240237 تماس بفرمایید . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
 
 
امروز در تاریخ(3 خرداد )
نوشته شده در شنبه ۳ خرداد ۱۳٩۳
ساعت : ٦:۱٤ ‎ق.ظ
نویسنده : { فربد حیدری } Farbod Heidari
نظرات

 

امروز در تاریخ  (3 خرداد )   مصادف با

امروزدرتاریخ   3 خرداد 86   خرمشهر ، شهر خون ، آزاد شد

امروز سوم خرداد ماه 1386 هجری شمسی ، برابراست با 7 جمادی الاول 1428قمری و 24 می   2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:

 خرمشهر

خرمشهر

 خرمشهر

25 سال پیش درچنین روزی در سال 1361 ه.ش ، خرمشهر شهر شهیدان و عاشقان آزاده ،بدست رزمندگان دلیرایران اسلامی از اشغال متجاوزان بعثی عراق آزاد شد .


 

این شهر مدت بیست ماه در اشغال سی هزارتن از نیروهای بعثی بود . قوای دشمن با ایجاد استحکامات مجهز در این منطقه ، نفوذ به درون شهر را امری ناممکن جلوه داده بودند ، امارزمندگان اسلام با محاصره کامل شهر و سپس جمله ای برق آسا و سریع بعثی های عراقی را غافلگیر و شهر را در عملیاتی موفقیت آمیز از لوث وجود دشمن بعثی پاک کردند . در عملیات آزادسازی  خرمشهر بخش اعظم نیروهای دشمن کشته و عده ای نیز اسیر شدند . فتح خرمشهر از بزرگترین عملیات ظفرمندانه نظامی جمهوری اسلامی ایران در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و نشانه قدرت جمهوری اسلامی بشمار می رود.

 

خبر آزادی خرمشهر آن چنان شگفت‌آور بود که در سراسر میهن اسلامی ما مردم را به وجد آورد. با اعلام خبر فتح خرمشهر مردم ایران بسان خانواده‌ای بزرگ که فرزند از دست رفته خود را باز یافته است اشکهای شادی و شعف خود را نثار روح شهدای حماسه‌آفرین صحنه‌های شورانگیز این نبرد کردند.

خرمشهر

 

برای پی بردن به عظمت این نبرد حماسی کافی است بدانیم که نیروهای  متجاوز عراق پیش از نبرد سرنوشت ساز رزمندگان ما برای آزادی خرمشهر در اطلاعیه‌ای به نیروهای خود دستور داده بودند که دفاع از خرمشهر را به منزله دفاع از بصره، بغداد و تمام شهرهای عراق محسوب دارند. همچنین تجهیزات و امکانات دفاعی دشمن در این منطقه نشان می‌داد که عراق خرمشهر را به عنوان نماد پیروزی خود در جنگ به حساب آورده و قصد داشته است به هر قیمت،‌ این شهر را در تصرف نیروهای خویش نگهدارد.

 

مورخان پیروزی نیروهای مسلح ایران در پس گرفتن خرمشهررا در شمار جنگهای میهنی بزرگ ایرانیان در طول تاریخ نظیر نبرد دفاعی « حران » قرار داده اند.

 


سالروز قیام المقنع

 

 

 

1241 سال پیش در چنین روزی در سال 766 میلادی ، قیام المقنع در خراسان آغاز شد که از نخستین بپاخیزی های ایرانیان برای احیای استقلال و حاکمیت وطن بشمار می آید.

 

المقنع که به سبب نقاب زدن ـ نقابی شبیه مقنعه که تا شانه ها ، او را می پوشانید ـ به این نام معروف شده بود کسی جز هاشم ابن حکیم نبود.

 

مرکز ثقل این شورش در ماوراءالنهر و در شهرهایی هم‌چون‌ کش‌ّ، بخارا و سُغدبود. رهبر شورش در آغاز از همراهان ابومسلم خراسانی بود که پس از قتل ابومسلم‌،عده‌ای را دور خود فراهم آورد و به نقل بعضی‌، نخستین مرحله دعوت خود را در زمان‌حکومت منصور آغاز کرد و در این مرحله دوّم قیام خود، برنامه‌ریزی دقیق نموده و پس‌از آزادی از زندان به سبک عباسیان‌، داعیان خود را به سراسر خراسان وماوراءالنهرگسیل داشت‌.

 

او پس از جمع‌آوری سپاه و کمک ترکان به غارت اموال مسلمانان پرداخت‌ وچنان کار را بر خلیفه سخت کرد که گاهی خلیفه از بیم و بیداد او به فغان در می‌آمد.

 

 وی‌با رشادت خود و یارانش توانست تنی چند از سرداران سپاه خلیفه‌، هم‌چون ابوالنعمان‌،جنید و لیث بن نصر را به شکست بکشاند؛ ولی سرانجام سعید حرشی‌، امیر هرات‌ توانست با سپاه عظیم خود، سپاه المقنع را شکست داده و دژ سنام‌، مرکز استقرار او راتسخیر کند.

 

 اصل این قیام در زمان مهدی پسر منصور بوده . در یک حمله موقعی که شکست را نزدیک دید خانواده خود را با سم کشت تا به دست اعراب نیفتند و خود را نیر در آتش انداخت تا با خواری او را نزد خلیفه نبرند.

 

***

کشف فلز روی توسط پاراسیلسوس سوئدی

 

466 سال پیش درچنین روزی در سال 1541 میلادی ، پاراسیلسوس طبیب و شیمیدان سوئدی فلز روی را کشف کرد و بعد از قرون وسطی ، نخستین فلز کشف شده در عصر جدید بنام کاشف آن ثبت شد.

 

 روی فلزی است به رنگ سفید متمایل به آبی که بر اثر رطوبت هوا تیره رنگ می‌شود و در حین احتراق رنگ سبز براقی تولید می‌کند. روی بعد از آهن ، آلومینیوم و مس چهارمین فلز مورد استفاده در دنیا می‌باشد. از موارد استفاده روی می‌توان آلیاژهای مختلف و فولاد گالوانیزه را نام برد.

 

روی برای آبکاری فلزات استفاده میشود تا از زنگ زدگی آنها جلوگیری کند. روی در آلیاژهایی نظیر برنج  از فلز ماشین تحریر فرمولهای مختلف لحیم نقره آلمانی و .... بکار میرود.

 

استخراج و تصفیه روی نا خالص در 1000سال پیش از میلاد مسیح در هند و چین صورت میگرفته است.

 

روی از عناصر ضروری زندگی انسان است که برای بقاء و زندگی انسان لازم است. کمبود روی در حیوانات موجب افزایش وزن میشود.

 

روی در انسولین Zinc Finger Proteins و آنزیم هایی مانند Super Oxide Dismutase وجود دارد. بر اساس بسیاری از منابع مصرف قرصهای حاوی روی میتواند در برابر سرما خوردگی و آنفولانزا ایمنی ایجاد کند.

 

***

درگذشت نیکولاس کوپرنیکوس

 

464 سال پیش در چنین روزی در سال 1543 میلادی ، نیکلاس کوپرنیکوس ( کوپرنیک ) فضا شناس شهیر لهستانی دیده از جهان فرو بست .

 

در سال 1543 نیکولاس کوپرنیکوس رساله پیشنهادی اش را که تمام سیارات به انضمام زمین به دور خورشید می چرخند منتشر کرد . این پیشرفت غیر منتظره برای عده ای به طور محرمانه خوشایند بود .

 

اما نظریه او با تعلیمات کلیسای کاتولیک مغایرت داشت و کلیسا قدرتمندترین سازمان اجتماعی و سیاسی آن زمان بود .

 

عقیده هایی مانند طرح خورشیدمرکزی که در جهان تفکر بدیع بودند سزاوار کیفر مرگ بودند . بنابراین اگرهم تعدادی دیگر ازمنجمان طرح کپرنیک را می پذیرفتند از تصدیق کردن آن هراس داشتند .

 

***

 

 

تولد« ژان پل مارا » انقلابی رادیکال فرانسه

 

 

 

  264 سال پیش در چنین روزی در سال 1743 میلادی ، . ژان پل مارا ، انقلابی رادیکال فرانسه  به دنیا آمد و 50 سال عمر کرد .

 

وی یک پزشک بود که با نوشته هایش مردم فرانسه را ترغیب به تغییرات کلی در وضعیت اجتماعی و سیاسی وطن خود کرد.

 

او کتاب های متعدد نوشت که یکی از آنها « زنجیرهای بردگی » است . وی با انتشار روزنامه خود دلائل کافی در اختیار مردم فرانسه گذارد تا برضد سلطنت و حکومتی که داشتند بپاخیزند.

 

 این روزنامه که برای نخستین بار، مردم عادی در آن جایی برای بیان رنجها و درد دل خود یافته بودند آن چنان مورد توجه واقع شده بود که در روز دوبار چاپ می شد که در قرن 18 کار بی سابقه ای بود.

 

ارا در آستانه انقلاب به ژاکوبن ها پیوست . او بود که در جریان انقلاب به کاخ سلطنتی حمله برد و لوئی شانزده و همسرش ماری آنتوانت را دستگیر کرد و آنقدر پافشاری کرد تا اعدام شدند.

 

"مارا" در عین حال یک ناسیونالیست بود و ناپلئون اعتراف کرده بود که تحت تاثیر افکار مارات قرار گرفته و تا این حد عاشق فرانسه شده بود .

 

ناسیونالیسم مارا ، بر پایه ملی و رفاه و سربلندی همه ملت بود و فرد را به تنهایی در نظر نمی گرفت . از عقاید دیگر مارا، که باقی مانده و مورد توجه است تاکید بر« شایسته سالاری» بود .

 

وی نوشته است که پیشرفت ملت میسر نخواهد شد مگر این که کارها به دست کاردانان سپرده شود و روی این اعتقاد خود که ریشه در احساسات ملی اش داشت شدیدا ایستادگی می کرد و مانع از آن می شد که هر کس تنها به دلیل شرکت در انقلاب به مقام برسد.

 

 عقیده دیگر او که در همه آثار و نوشته هایش منعکس است این بود که به هر وسیله ، باید صدای مردم ــ ولو مخالف ــ شنیده شود . وی می گفت که شنیده شدن نظرات دلیل پذیرفتن آنها نیست .

 

  "مارا" با این عقاید و نیز تنفر از اشرافیت ، مخالفان فراوان مخصوصا در میان ژیروندن ها که میانه روهای انقلاب فرانسه بودند داشت و سرانجام 13 ژوئیه 1793 به دست «شارلوت کوردای» دختر یکی از اشراف سابق کشته شد.

 

***

درگذشت هانری بل (استاندال) ، نویسنده رئالیست فرانسوی

 

165 سال پیش در چنین روزی در سال 1842 میلادی ، هانری بل مشهور به  استاندال در پنجاه سالگی درگذشت .وی  در ماه مه سال 1783 در شهر «گرونوبل» فرانسه متولد شد و دوران کودکی را با رنج بسیار سپری کرد.

 

هانری بل در طفولیت مادرش را از دست  داد ، و به ناچار کودک در میان یک مشت اقوام پدری که همه مستبد و خودرأی و عبوس و اخمو بودند و به کمترین بهانه ای کتکش می زدند، بزرگ شد..

 

هانری در9 سالگی از «گرونوبل» گریخت و به پاریس آمد. ورود او مصادف با فردای روزی بود که «ناپلئون» کودتا کرده و امپراطوری خودرا تشکیل داده بود.

 

وی در دوران سلطنت و امپراتوری در اندک مدتی به ارتش پیوست و در سال 1813 از خدمت ارتش کناره گرفت . اما پس از مدتی بطور جدی به ادبیات روی آورد و به تدریج آثارش را منتشر کرد.

 

استاندال نویسنده ای است رئالیست و توانا که سبکی بسیار خشک و عاری از تکلف دارد. رومانتیک های هم عصر او به هیچ وجه پی به زندگی پر احساسی که در بین آثار او موج می زد نمی بردند و او را نویسنده ای بی ارج می دانستند، ولی او علیرغم قضاوت احمقانه و ناشی از تعصب آنان همچنان به نوشتن ادامه می داد.

 

وی لذت دنیا را در شعر و موسیقی و سفر و عشق و ادبیات جست ؛  چون او از کودکی مفتون هنر بود و اصول نقاشی و موسیقی را فرا گرفته بود و اطلاعات وسیع وی در این هنرها به نحو بارزی در آثارش نیز به چشم می خورد. وی پس از چندی مورد سوء ظن پلیس اتریش واقع شد و از میلان تبعید گردید و دو مرتبه به پاریس برگشت . بازگشت او مصادف با انقلاب ژوئیه بود و این واقعه او را بسیار شاد و خرسند ساخت .

 

او پس از انقلاب ژوئیه ، باردیگر شغل دولتی یافت و به سمت کنسولی به «تریست» و بعد به سیویتا وچیا فرستاده شد و چون معاش روزانه اش را تامین شده دید، دیگر جز برای سرگرمی و لذت خویش چیزی ننوشت.

 

شاید «خاطرات یک سیاح» را بتوان از این قاعده مستثنی دانست، لیکن هانری بل که نام مستعار استاندال را برای خود برگزیده بود هنگام نگارش آن در مرخصی به سر می برد و به دلیل اینکه فقط نصف حقوق خویش را دریافت می داشت، وضعش بی شباهت به وضع قبل از انقلاب نبود..

 

در مورد آثار وی می توان گفت رمان اولیه وی به نام «آرماسن» اثری نامفهوم و گنگ تلقی گردید و حتی از  مجموعه داستان های وی به نام «عشق» که به سال 1822 منتشر گردید نیز استقبالی نشد.

 

اما وی مردی بود که به کار هنر خود ایمان داشت و این اوضاع نتوانست  قدرت خلاقه ی عظیم او را درهم شکند.

 

در سال 1830 «گردش های رم» را منتشر کرد و این اثر قدرت وی را به روشنفکران شناسانید و در سال 1831 توانست شاهکار جاودانه خود را به نام « لوسین لوان»  یا «سرخ و سیاه» را منتشر کند که در آن زمان کمترین استقبالی از آن نشد و در سال 1839 نیز شاهکار دیگر خود را به نام «صومعه پارم» منتشر کرد که آن هم در آن زمان با موفقیت روبرو نشد.

 

***

شکست نیروهای مکزیک از امریکا در کالیفرنیا

 

 161 سال پیش در چنین روزی در سال 1846 میلادی ، نیروهای مکزیک در کالیفرنیا  در جنگ با واحدهای نظامی ایالات متحده شکست خوردند و « مونتری » را ازدست دادند و طولی نکشید که همه کالیفرنیا به تصرف دولت واشنگتن در آمد .

 

 کالیفرنیا بعدا ضمیمه آن کشور شد که اینک از حیث جمعیت بزرگترین ایالت عضو اتحادیه است. کالیفرنیا قبلا متعلق به مکزیک بود. ژنرال زکاری تایلر فرمانده نیروهای آمریکا در جنگ بر سر مونتری بود که بعدا به ریاست جمهوری برگزیده شد.

 

 تایلر قبلا در فکر رئیس جمهوری شدن نبود ، ولی وقتی که احساس کرد «پالک» رئیس جمهوری وقت نسبت به او که فاتح کالیفرنیا شده و مورد توجه آمریکائیان قرار گرفته حسادت می کند و قدردان او نیست ، در دوره بعد خود را نامزد آن مقام کرد و پیروز شد.

 

***

کشف واکسن حصبه

 

119 سال پیش درچنین روزی در  سال 1888 میلادی ، وایدال  و شانتمن دو دانشمند  واکسن بیماری حصبه را کشف کردند .

 

بعدها این کشف مهم آنان را هاوکن دانشمند انگلیسی کاملتر کرد باکتری بیماری حصبه از طریق دستگاه گوارش به بدن انسان وارد می شود از این رو مصرف خوراک و آب آلوده و یا تماس با بیمار مبتلا به حصبه موجب سرایت این بیمارمی شود.

 

***

تولد بیژن بیژنی

 

54 سال پیش در چنین روزی در سال 1332 شمسی ، بیژن بیژنی خواننده و خوش نویس ایرانی دیده به جهان گشود . او علاوه بر خوشنویسی از سال ?? در زمینه موسیقی نیز فعال بوده و تاکنون 11 آلبوم موسیقی ارکسترال را منتشر کرده است.

 

بیژن بیژنی تا به حال هشت نمایشگاه انفرادی داشته و در سه نمایشگاه گروهی نیز شرکت کرده است .

 

  از آثار او می توان به  آلبومهای : افسانه سرزمین پدری ام ، سیب سرخ خورشید ، آیینه در آیینه ، نهانخانه دل ، گل به دامن و ...  اشاره کرد .

 

 خوش نویسی بسیاری از آلبومهای  موسیقی ایرانی اثر این خوش نویس و خواننده صاحب قریحه می باشد .

 

***

تشکیل شرکت لوفت هانزا

 

53 سال پیش در چنین روزی در سال 1954 میلادی ، شرکت هوایی لوفت هانزا به عنوان یکی از معتبر ترینن شرکت های هوایی جهان در آلمان آغاز به کار کرد.

 

معاون فروش و خدمات این شرکت اولین پرواز به ایران را متعلق به هواپیمای یونکرز که در سال 1923 درتهران به زمین نشسته است می داند .

 

    وی لوفت هانزا را به دو بخش قدیم وجدید تقسیم می کند و آغاز فعالیت دوره جدید لوفت هانزا در ایران را مربوط به سال 1956 می داند و همچنین افزود که در سپتامبر 1956 خاورمیانه که در آن زمان مسیر پروازی شرق نامیده می شد ، این مسیرپروازی  از هامبورگ آغاز شد، در فرانکفورت و مونیخ توقف می کرد به استانبول و سپس به بیروت می رفت و بعد از گذر از بغداد بعد از دو روز به تهران می رسید.

 

    اما امروز ظرف مدت حدود 4 ساعت و بدون توقف این مسیر پروازی طی می شود . لوفت هانزا  در حال حاضر 390 فروند فروند هواپیما از انواع ایرباس و بوئینگ 747 در اختیار دارد  که متوسط عمر این ناوگان هفت سال می باشد .

 

 ***

درگذشت جان فاستر دالس

 

جان فاستر دالس

 

44 سال پیش در چنین روزی در سال 1963 میلادی ، جان فاستر دالس ، که از سال 1953 تا 1959( دوران ریاست جمهوری ژنرال آیزنهاور از حزب جمهوریخواه ) وزیر امور خارجه آمریکا  بود ، در 71سالگی درگذشت .

 

دالس در سال‌های آغازین جنگ سرد چهره‌ای مهم به شمار می‌آمد و موضع سرسختی علیه کمونیسم در تمام جهان داشت. او در جنگ هندوچین از نیروهای فرانسه علیه ویت‌مین حمایت می‌کرد و معروف است که در کنفرانس ژنو در 1954 از دست دادن با ژو انلای خودداری کرد.

 

در 1954 دالس در کنفرانس سان‌فرانسیسکو شرکت کرد و به عنوان مشاور آرتور ه. واندنبرگ در تهیه? مقدمه? منشور ملل متحد همکاری داشت.

 

 او در سال‌های 1946، 47 و 50 به عنوان نماینده? ایالات متحده در مجمع عمومی سازمان ملل متحد شرکت کرد. در 7 ژوئیه 1949 پس از استعفای رابرت ف. واگنر (از حزب دموکرات) دالس (از حزب جمهوری‌خواه) به سنای آمریکا راه یافت. او از این تاریخ تا 8 نوامبر 1949 در این پست فعالیت کرد اما در این هنگام در انتخابات ویژه برای مجلس سنا از هربرت لمان شکست خورد.

 

در 1950 دالس کتابی به نام «جنگ یا صلح» نوشت. این کتاب تحلیلی انتقادی از سیاست آمریکا در جنگ سرد، ‌یعنی سیاست معروف «محدود کردن» شوروی بود که در آن زمان مورد علاقه سیاستمداران امور خارجه در واشنگتن بود. دالس در این کتاب سیاست خارجی هری اس. ترومن را نقد می‌کند.

 

 او در این کتاب اعلام می‌کند که سیاست «محدود کردن» باید با سیاست «آزادی‌بخشی» عوض شود. با این حال او سیاست ترومن در بی‌طرف نگهداشتن فرمز در طول جنگ کره را با معاهده‌ صلح با ژاپن در 1951 به‌اجرا گذاشت. در ژانویه 1953 دوایت آیزنهاور به ریاست جمهوری رسید و دالس را به سمت وزیر امور خارجه انتخاب کرد.

 

دالس به عنوان وزیر امور خارجه نقش عمده‌ای در ساختن سازمان ناتو داشت و طرح ساخت این سازمان در واقع بخشی از استراتژی عمومی او در کنترل گسترش شوروی با تهدید به تلافی شدید در صورت وقوع جنگ بود. در 1950 او نقش عمده‌ای در معاهده‌ آنزوس بین استرالیا و نیوزلند داشت. دالس همچنین معمار اصلی سازمان سیتو (سازمان همپیمانان آسیای جنوب شرقی) بود که در سال 1954 تشکیل شد .

 

***

خرمشهر ، شهر خون ، آزاد شد

خرمشهر

 

25 سال پیش درچنین روزی در سال 1361 ه.ش ، خرمشهر شهر شهیدان و عاشقان آزاده ،بدست رزمندگان دلیرایران اسلامی از اشغال متجاوزان بعثی عراق آزاد شد .

 

این شهر مدت بیست ماه در اشغال سی هزارتن از نیروهای بعثی بود . قوای دشمن با ایجاد استحکامات مجهز در این منطقه ، نفوذ به درون شهر را امری ناممکن جلوه داده بودند ، امارزمندگان اسلام با محاصره کامل شهر و سپس جمله ای برق آسا و سریع بعثی های عراقی را غافلگیر و شهر را در عملیاتی موفقیت آمیز از لوث وجود دشمن بعثی پاک کردند . در عملیات آزادسازی  خرمشهر بخش اعظم نیروهای دشمن کشته و عده ای نیز اسیر شدند . فتح خرمشهر از بزرگترین عملیات ظفرمندانه نظامی جمهوری اسلامی ایران در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و نشانه قدرت جمهوری اسلامی بشمار می رود.

 

خبر آزادی خرمشهر آن چنان شگفت‌آور بود که در سراسر میهن اسلامی ما مردم را به وجد آورد. با اعلام خبر فتح خرمشهر مردم ایران بسان خانواده‌ای بزرگ که فرزند از دست رفته خود را باز یافته است اشکهای شادی و شعف خود را نثار روح شهدای حماسه‌آفرین صحنه‌های شورانگیز این نبرد کردند.

خرمشهر

 

برای پی بردن به عظمت این نبرد حماسی کافی است بدانیم که نیروهای  متجاوز عراق پیش از نبرد سرنوشت ساز رزمندگان ما برای آزادی خرمشهر در اطلاعیه‌ای به نیروهای خود دستور داده بودند که دفاع از خرمشهر را به منزله دفاع از بصره، بغداد و تمام شهرهای عراق محسوب دارند. همچنین تجهیزات و امکانات دفاعی دشمن در این منطقه نشان می‌داد که عراق خرمشهر را به عنوان نماد پیروزی خود در جنگ به حساب آورده و قصد داشته است به هر قیمت،‌ این شهر را در تصرف نیروهای خویش نگهدارد.

 

مورخان پیروزی نیروهای مسلح ایران در پس گرفتن خرمشهررا در شمار جنگهای میهنی بزرگ ایرانیان در طول تاریخ نظیر نبرد دفاعی « حران » قرار داده اند.

 

***

استقلال اریتره

 

14 سال پیش در چنین روزی درسال 1993 میلادی ،  کشوراریتره به استقلال دست یافت . اریتره با 117600 کیلومتر مربع وسعت در شمال اتیوپى و درغرب دریاى سرخ قرار دارد با سودان در شمال و غرب، مرز مشترک دارد. سواحل اریتره در منابع اسلامى ایالت باضع یا سرزمین طراز اسلامى خوانده مى‏شد. اروپاییانى که براى اولین بار در آغاز قرن شانزدهم به سرزمین اریتره پا نهاده‏اند مى‏گویند اریتره کشور مستقلى بود که شخصى بنام بهارى ینجاسى (امیر دریا) آن را اداره مى‏کرد و مدام در حال جنگ با همسایه‏اش اتیوپى بود.

 

اریتره تا سال 1527میلادی مستقل بود و بر اساس یک امپراطورى اداره مى‏شد. اولین کشور استعمارى که به آن آمد پرتقال بود که در سال 1520 بندر مساوه را به تصرف خود درآورد و تا سال 1557 آن را تصرف داشت . پس از آن دولت عثمانى 3 قرن بر آن حکومت نمود که در این مدت آئین اسلام در میان اقوام اریتره گسترش یافت.

 

در سال 1870 اریتره توسط مصر فتح شد. در سال 1885 ایتالیا ساحل اریتره را به تصرف خود درآورد و تا پایان جنگ دوم که شکست‏ خورد به استعمار و غارت آن پرداخت.

 

مصر نیز طبق یک موافقتنامه فرمایشى اریتره را به ایتالیا واگذار نمود. اریتره‏اى‏ها با کمال شجاعت به دفاع از استقلال خود برخاستند و طى نبردهایى، تلفات شدید متوجه مهاجمین ایتالیائى نمودند و سرانجام قیام آنان با امضاى قرارداد مودت و همکارى میان ایتالیا و امپراطور منلیگ امپراطور وقت اتیوپى فروکش نمود اما استعمار این سرزمین توسط ایتالیاادامه یافت در سال 1941 قوای متفقین وارد خاک اریتره شده و چون نتوانستند درمورد تصاحب آن به توافق برسند لاجرم موضوع آن را به سازمان ملل ارجاع دادند.

 

 این سازمان هم طى قطعنامه 390 بدون در نظر گرفتن تمایلات مردم اریتره و برخلاف خواست مشروع ملت، مجوز الحاق این سرزمین را به اتیوپى صارد کرد و هایلاسلاسى هم آن را به تصرف درآورد.

 

 اریتره به منظور 1200 کیلومتر مرز مشترک با دریاى سرخ و داشتن دو بندر حیاتى مساوه  و عصب و ذخائر و منابع معدنى فراوان براى اتیوپى اهمیت زیادى دارد .

 

در سالهاى اخیر ارتش آزادى بخش اریتره به همت مسلمانان موفق شد بندر استراتژیک مساوه (واقع در کنار دریاى سرخ) را تصرف نموده و با قطع جاده‏هاى تدارکاتى - نظامى، نیروهاى دولتى اتیوپى ناچار به عقب نشینى شدند.

 

سرانجام مردم این کشور در سال 1993 میلادی ، پس از سه روز رای گیری برای استقلال سرزمینشان به خیابانها آمدند و شادی و پایکوبی کردند جبهه آزادی بخش اریتره که در سال 1337 شمسی در دوران حکومت هایلاسلایینی اعلام موجودیت کرد ، بیش ازسی و پنج سال برای کسب استقلال با دولتهای اتیوپی مبارزه کرد و سرانجام در چنین روزی موفق به کسب استقلال شد .

 

***

 

درگذشت محمد رضا آقاسی

 

آقاسی

 

2 سال پیش در چنین روزی در سال 1384شمسی ، در سالروز رهایی خرمشهر، شیعه ترین شاعر بسیجی ، خاک پای اهل بیت(ع)، "محمدرضا آقاسی" در ملکوت اعلی قرار یافت و به وصال یار رسید.

 

وی در 24 فروردین ماه سال 1338 در تهران در خانواده‌ای مذهبی و شاعر متولد شد. او به علت اختلاف نظر با مسئولین هنرستان تجسمی ادامه تحصیل نداد و به مدرک سیکل اکتفا کرد.

 

 آقاسی قبل از انقلاب، در سالهای 55و 56 به عضویت انجمنهای ادبی آن زمان درآمد و بعد از انقلاب نیز از محضر اساتیدی چون مهرداد اوستا و یوسف میرشکاک استفاده نمود.

 

وی از سال 51 شروع به سرودن شعر نمود اما عمده اشعار وی متعلق به سالهای 68 به بعد است . آقاسی مدتی نیز در جبهه‌های جنگ در مناطق شوش دانیال و جزیره مجنون و سه راه جفیر و شلمچه بود.

 

محمدرضا آقاسی شاعر مثنوی سرا که مثنوی‌های شور انگیز او در حال و هوای جبهه و دفاع مقدس با قرائت حماسی اش در خاطره‌ها مانده است پس از بستری شدن در بیمارستان بهارلو و انتقال به مرکز قلب تهران، ساعت 5 صبح روز سه شنبه، 3 خرداد  سال 1384 درگذشت .

 

چند بیتی از اشعار شورآفرین و عاشورایی او را با یکدیگر زمزمه می کنیم :

 

از ذکر علی مدد گرفتیم / آن چیز که می شود گرفتیم

 

در بوته ی آزمایش عشق / از نمره ی بیست صد گرفتیم

 

محکوم به حبس عشق گشتیم / حکم ازلی ابد گرفتیم

 

دیدیم که رایت علی سبز / معجون هدایت علی سبز

 

در چنبر آسمان آبی / خورشید ولایت علی سبز

 

از باده ی حق سیاه مستیم / اما ز حمایت علی سبز

 

ش شکایت علی زرد / فرهاد حکایت علی سبز

 

دستار شهادت علی سرخ / لبخند رضایت علی سبز

 

در نامه ی ما سیاه رویان / امضای عنایت علی سبز

 

یا علی در بند دنیا نیستم / بنده ی لبخند دنیا نیستم

 

***

منابع :

 

1- مهر

 

2- صداوسیما

 

3- روزنامک

 

4- سایت مهاجران

 

5- ویکی پدیا

 

6-سایت هوپا

 

7- سایت حوزه

 

8- سالنامه موسیقی ایران

 

9- روزنامه شرق

 

10 شهیدآوینی

 

11- سوره مهر

 

Naghie 12-

 

13 سایت تاریخ ایران

 

14- سایت قیام

 

15 – تبیان


:: برچسب‌ها: خرمشهر, 3 خرداد, ایران, آزادی